субота, 25. фебруар 2012.

Homerova Ilijada

Tema Homerove Ilijade je Trojanski rat,koji se zaista i odigrao,ali Homerovo pevanje obogaćeno je mitološkim motivima.Trojanski rat je bio osvajački, ali Homer, naravno poetično,kao uzrok osmišlja otmicu lepe Helene.
Jedno od najlepših pevanja u "Ilijadi" je šesto,ono kom se trojanski junak Hektor,sin trojanskog kralja Prijama i kraljice Hekabe,pred boj oprašta od svoje voljene žene Andromahe i maleckog sina. U ovom pevanju Homer realistično oslikava život na dvoru trojanskog kralja,moralna načela, porodičnu ljubav,junastvo, lepotu i odanost kao vrline koje su iznad svega cenili stari Heleni.
Andromaha uplašena za život svog muža,pokušavajući da ga zadrži kraj sebe,kazuje istoriju svoje porodice.Oca i sedmoricu braći ubio joj je,kako kaze,brzonogi Ahilej. Ne služi se Homer slučajno ovakvim epitetima. Činjenica da, i pored strašnog gubitka,ova mlada žena svog neprijatelja karakteriše kao divnog,pohvala je hrabrosti,za stare Grke najvišoj vrlini.I Hektor i Andromaha znaju da ce Troja biti razorena,jer takva je volja bogova.Ipak,Hektor hrabro odlazi u obračun sa Ahajcima.U središtu ovog pevanja i jeste Hektorov lik.On je prikazan kao pravi branitelj porodice i države,kraljević dostojan svog plemenitog porekla. U dijalogu sa Andromahom ce kazati da ne žali ni oca,ni majku,ni braću,koliko žali nju.I pored ove ljubavi, ili baš zbog nje,Hektor odlazi u rat.Kako kaže,bilo bi ga stid da časni Trojanci i Trojanke kažu da vojskomora Hektor nije pošao u borbu.
Ovo pevanje završava se oplakivanjem Hektora,još živog.Njega ce zaista,gnevni Ahilej pogubiti i na strahotu Trojanaca,vući na dvokolicama njegovo mrtvo telo oko grada.Meni se čini da je ovo šesto pevanje ozareno lepotom Hertorove tople,hrabre i plemenite duše.

Nadam se da vam se sviđa!
xoxo Anika :)

7 коментара: