субота, 17. децембар 2011.

Lik ljube Andjelije / "Dioba Jakšića"

         U epskim pesmama najviše se peva o bojevima i junačkim megdanima. Zato su glavni junaci muškarci.Medjutim,u pesmama pokosovskog ciklusa važno mesto imaju ženski likovi,jer žene su u porobljenoj Srbiji imale ulogu da sačuvaju porodičnu slogu i na taj način pokažu moralnu snagu svoga naroda i otadžbine u celini.
        U pesmi "Dioba Jakšića" ljuba Anđelija je glavni lik,jer svojom mudrošću uspeva da izmiri svoga muža Dmitra i devera Bogdana. U uvodu pesme narodni pevač je izuzetno personifikacijom,dijalogom Meseca i Zvezde Danice ukazao na nerazboritost braće Jakšića koji su podelili očevinu , a posvađali se oko konja i sokola,simbola gospodstva i otmesnosti.Dmitar naređuje svojoj ljubi Anđeliji da mu otruje brata Bogdana,kako bi on postao vlasnik i konja i sokola.
       Anđelija se nalazi u teškom položaju.Kao pokorna žena mora da posluša muža ili da napusti svoju kuću i porodicu.U stihu: "sve mislila,na jedno smislila", iskazana je njena mudrost i plemenitost.Ona će uz veliko postovanje pokloniti svome deveru čašu molitvenu,da bi kao uzdarje uz njega dobila konja i sokola.Dakle,Anđelija daruje ono što je donela iz svoga roda,zlatnu čašu u koju se toči vino samo u izuzetnim svečanim danima.Ovim postupkom Anđelija je izbegla i greh i sramotu pred Bogom i ljudima,a istovremeno zaslužila saosećanje i poštovanje svoga devera.
       Dmitar je u lovu bez uspeha proveo dan,čak mu stradaju i soko i konj: sokolu je utva zatokrila slomila krilo,a vranac je na ćupriji slomio obe noge.Tek tada Dmitar se suočava da je svojom pohlepom nerazumno svojoj ljubi naredio da mu otruje brata.Na njegovu sebičnost opominje lepo poređenje kojim soko izrazava bol za svojim slomljenim krilom: "Meni jeste bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga" Na svu sreću plemita Anđelija je braću pomirila.
      Ona je ovim postupkom pokazala dostojanstvo,mudrost i nesebičnost.Njen lik je svetao primer kako žene u patrijarhalnoj porodici postaju čuvari porodične sloge i uprkos podređenom imaju važnu  i izazivaju poštovanje i divljenje.

xoxo Anika! :)

51 коментар:

  1. Lik Marka Kraljevica, u pesmi MARKO PIJE UZ RAMAZAN VINO, molim te, sutra mi treba

    ОдговориИзбриши
  2. Jel moze lik Malog Radojice? Do veceras?

    ОдговориИзбриши
  3. Jel imate neke ideje sta ce biti na pismenom ako smo za pripremu imali za domaci : Ljubav,cast i dostojanstvo Jelice(smrt Vojvoda Prijezde) i Andjelije(ova prica),,,,Citajuci narodne pesme naucio sam.....
    TREBA MI ZA PREKO SUTRA molim te :D

    ОдговориИзбриши
  4. Jel moze moralne vrednosti iskazane u pesmama pokosovskog ciklusa??? Do sutra?????:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Jel moze lik Jelice iz pesme "Vojvoda Prijezda".

    ОдговориИзбриши
  6. Jer moze ,,Naucila sam citajuci pesme kosovskog tematskog kruga " Bas mi je bez veze tema al` ajde imam za dva dana pismeni ...

    ОдговориИзбриши
  7. Jel moze lik Jelice iz pesme ,,Pokosovskog ciklusa ,,

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. jel moze "sta sam naucio iz narodnih pesama" do veceras

    ОдговориИзбриши
  10. Jel moze portret andjelije I jelice I citajuci narodne pesme naucio sam...

    ОдговориИзбриши
  11. Одговори
    1. Nemoj da psuješ to je nekulturno i nevaspitano.Sigurno su te mama i tata tako naučili.

      Избриши
  12. Ženski likovi iz pesama pokosovskog tematskog kruga.Treba mi za sutra

    ОдговориИзбриши
  13. Jel moze isto ova tema ali da posaljete meni na email da nebi nasla nastavnica

    ОдговориИзбриши
  14. Moze li Tema,, Ljubav I cast andjelije jelice,, za sutra

    ОдговориИзбриши
  15. Mozete li mi napisati sastav meni jeste bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga

    ОдговориИзбриши
  16. Jel možete da mi šaljete do sutra sastav za smrt vojvode prijezde

    ОдговориИзбриши